Полезно

Ново оръжие срещу спама

Битката между спамърите и създателите на филтри никога не е била толкова ожесточена

 

В последно време спамърите използват все по-сложни хай-тек средства, за да заблудят автоматичните филтри на пощите ни и да ни залеят с нежелано съдържание. Но и защитниците на "портите" към нашите електронни пощи не спят. Благодарение на ново задълбочено кибер-прочуване изследователите от Института по информационни системи и инженериг към университета Конкордия разработват ефективен лек срещу интернет заразата, наречена спам.
Специалистите от института са провели задълбочено изследване, в което са анализирали няколко различни филтри за спам и на тази база разработват нов и ефективен филтър. Те достигат до нов статистически модел за филтриране на нежеланите съобщения, който позволява бързото им и ефективно блокиране.
"Повечето от досегашните анализи се фокусират върху текстовото съдържание на спам имейлите. По същото време се игнорира визуалното съдържание в мултимедийната част на писмото, като например снимките. Разглеждайки различни модели на текст и снимки по едно и също време, ние успяхме да предложим нов метод за филтриране на спама", коментира д-р Ола Амайри, една от създателите на новия модел за филтриране.
Новите тактики на спамърите често включват сложни технически трикове, като съзнателно замъглен текст, подменени думи със символи или изпращането партиди от едни и същи прикачени снимки с различни фонове и цветове, които могат да съдържат произволен текст от мрежата. Когато се използват едновременно, тези съобщения лесно пробиват и най-надеждните защити срещу спам.
Въпреки че до момента методът на учените от Конкордия е бил тестван единствено върху спам съобщения на английски, според Амейри той може да бъде лесно да бъде приложен и към други езици. Паралелно учените работят и върху подобряването на плъгина с отворен код SpamAssassin, който най-често използваният филтър срещу спам в света.

от iNews.bg