Полезно

Какво е SEO - Оптимизация за търсачките

Какво е SEO - оптимизация на сайта за по-добро позициониране в търсачките

 

Думата SEO е съкращение от английския израз SEARCH ENGINE OPTIMIZATION или казано на български - оптимизация на интернет страниците за търсачките, оптимизация на сайтове, която в някой случаи е свързана и с изработка на изцяло нов сайт, в който има всичко необходимо, за да се котира добре в интернет.

Какво се оптимизира за търсачките?

Прави се оптимизация на даден уеб сайт или част от него, или на отделни интернет страници. Изпълнява се цял набор от задължителни и не толкова задължителни неща, чрез които съответния сайт да има възможност да излиза на по-челни позиции в листа на търсачката, например в Гугъл, при търсене по дадена дума, наречена в интернет - ключова дума. По този начин, ако Вашия сайт е добре оптимизиран и излиза на челни позиции, а защо не и на първа позиция при търсене от потребител по дадена ключова дума, предварително избрана и зададена, има огромна вероятност той да посети точно Вашия сайт. Това няма да е така, ако сайта Ви излиза на втора или трета страница. Ако пък сайта Ви се позиционира след третата страница - забравете посещенията! Колкото и хубав сайт да имате, колкото и пари да се хвърлили по направата му - ако потребителите не го намират лесно, той няма да има никакъв смисъл.

Как точно се оптимизира?

Оптимизацията на сайт е сложен процес. Няма как да се каже точно време, защото оптимизацията започва с определени стъпки, които повечето "ОПТИМИЗАТОРИ" си мислят, че са единствени, но продължава обикновено 3-6 месеца, а понякога може да отнеме година, докато се види ефект от свършената работа, а е процес, в който наетата фирма или агенция е с постоянен ангажимент. Освен това, много е специфично какъв е сайта, както и как е бил проектиран и изпълнен преди това.

Самата оптимизация се дели на два вида - вътрешна и външна. Вътрешната оптимизация представлява процеса, в който се работи вътре по самия сайт, който ще се оптимизира. Това включва оптимизация на заглавията на страниците, мета маркерите, URL адресите, пренаписване на текстовете, създаване на карта на сайта, създаване на добра вътрешна архитектура ... и не само. Този процес е еднократен и дава добри резултати, ако сайта Ви няма или има малка конкуренция. За съжаление обаче, няма ниша, в която да няма конкуренция. А конкурентите също оптимизират своите и се борят за по-предно класиране. Тоест НЕможе само да се разчита на програмната еднократна оптимизация. Тогава се налага сайта да бъде оптимизиран още. Това е външната оптимизация. Тя включва безплатни и платени форми на регистрация в търсачки, международни и местни директории, каталози, справочници, фирмени указатели или директории с линкове, както и реклама в добре котиращите се Бизнес каталози в страната. Е, естествено всичко е бюджет, който съвместно можем да определим. Представянето Ви в социални мрежи, изграждане и поддръжка на профили на фирма/ите и сайта/овете, пускане на коментари в релевантни блогове и форуми, размяна на линкове също с релевантни сайтове, присъствието в новинарски сайтове с избистрена стратегия, в сайтове за обяви и други подобни. Но релевантните сайтове на Вашия сайт са всъщност конкурентните ви сайтове - естествено никой от конкурентите няма да сложи линк към вашия сайт. Това налага нуждата да се изработят още няколко т.н. сателитни сайтове. Сателитния сайт представлява най-обикновен уеб сайт. Съдържанието му трябва да е подобно на основния. Търсачките също ще го забележат и когато той започне да "рекламира" основния ви сайт, той ще се позиционира по-добре в листата на търсачката. Но за някои дейности един сателитен сайт не е достатъчен. Има много тежки браншове и за да бъдеш първи или един от първите са нужни много повече сателитни сайтове. Това значи закупуването на множество отделни домейна и за да бъдат запълнени със релевантно съдържание имате нужда да наемете копирайтър - човек или група от хора, които пишат авторско съдържание по зададена от вас тематика.

В България мрежата от сателитни сайтове дава най-добри резултати!

Нека бъде ясно, че SEO не е еднократен процес. Ако сайта не се поддържа от опитен SEO специалист, дори временно да държи челна позиция, рано или късно той ще тръгне да пада надолу. Това е така, защото конкурентите също са наели SEO специалист, който извършва постоянна оптимизация. А именно - постоянното добавяне на уместно ново съдържание и грамотно редактиране на съществуващото, намиране на удачни места за реклама в интернет и активиране на нови линкове към основния сайт, както и директна реклама в Гугъл.

Защо да плащам тогава за SEO, като мога да си платя директно на Google и да излизам на каквото си поискам?

- Тази рекламата в дългосрочен план излиза по-скъпо отколкото използването на SEO услуги.

- Според статистически проучвания едва 12% от търсещите хора кликат на платените реклами (спонсорираните връзки). Останалите 88% кликат на органичните резултати и разглеждат повече от 1 резултат.

- При прекратяване на PPC кампания, сайтът Ви "потъва" на някоя си страница от резултати в Гугъл, докато при SEO дори и временно да прекратите с оптимизацията, той може за дълго време да се задържи на позицията, на която е в момента.

Защо задължително SEO и популяризация в интернет, а не някакъв друг вид реклама?

Защото това е част от съвременния живот - интернет. Защото за разлика от всички други реклами, които съществуват по света, единствено при качествено SEO и правилна интернет кампания, Вие ще получите и правилно таргетиране и качествен ефект. Това ще рече, че Вие не чакате потребител да забележи билборда, или да отиде специално на павилиона да си купи вестника с Вашата реклама, или да тръгне да търси, а и да намери някой печатен справочник, или пък да преглежда и прослушва ежедневно телевизия и радио и превърта тв канал след канал или станция след станция, за да хване точно тази реклама. Днес потребителят е УЛЕСНЕН. Има възможността в момента, в който му потрябва нещо - сам да го намери бързо и лесно чрез интернет. И ако Вие предлагате точно това, което той търси и държите една от челните позиции на тази стока или услуга, то Вие да спечелите посещение и евентуално Клиенти.

За съжаление ..

Няма нито един SEO специалист или агенция, които да ви дадат гаранция, за което и да е място, а и другите конкуренти също оптимизират, особено, ако нишата е кърти, чисти, извозва или други като нея. За съжаление и хората, които се занимават с бизнес, търсят и направят някакъв си сайт и платят 500 или 1000 лева само за изработката му и изобщо не се замислят за какво са платили и има ли смисъл от това - ще го имат само за уукрашение към фирмата си или за имидж на визитката си.

И все пак

90% от трафика в Интернет идва от търсачките. Ако заделите повече пари за ИНТЕРНЕТ - ще постигнете по-добри резултати.

Извод:

SEO е процес, при който инвестициите са 100% възвръщаеми.