Полезно

България е трета в света по атрактивност за аутсорсинг

Проучването на Cushman & Wakefield ни нарежда на първо място в Европа.
Бурното развитие на аутсорсинг индустрията в България ни подреди като лидер в поредна позитивна класация. Само за година страната се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman & Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г., като според консултантската компания е утвърдила мястото си в областта на изнесените услуги.

Основна причина за това са високообразованите специалисти и силното чуждоезиково обучение. Индексът на Cushman & Wakefield показва колко е привлекателна една страна за BPO сектора (аутсорсинг на бизнес процеси). Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането е според условията за бизнес, рисковете и разходите. България вече традиционно присъства в класации от този тип. Миналата година страната влезе в топ 10 и в подреждането на консултантите AT Kearney, където беше единствената страна от Стария континент сред лидерските позиции.

Предимствата на България

България е привлекателна за компаниите с качествените специалисти, езиковите познания, ниските разходи и не на последно място с членството в ЕС. Авторите на проучването отбелязват по-ниските данъци в страната и едни от най-ниските разходи за труд в Европейския съюз. България има стабилна база от кадри с повече от 60 хил. ученици, които ежегодно завършват български университети. Приблизително 50% от завършилите получават дипломи по специалности, подходящи за нуждите на аутсорсинг индустрията. Наличните кадри притежават и добра езикова база, като 98% от учениците изучават поне един чужд език в гимназията, а 73% най-малко два, се посочва в доклада.

Аутсорсинг индустрията е един от най-бурно развиващите се сектори в българската икономика през последните години, като все повече международни компании навлизат в страната. Най-голямата българска фирма в сектора - "Софика груп", беше придобита през февруари миналата година от американския гигант TeleTech. От години тук оперират световни гиганти като HP (която има най-много служители), IBM, Coca-Cola и др.

След България се нарежда съседна Румъния. Държавите са в остра конкуренция за най-привлекателна аутсорсинг дестинация, като страната ни вече има международно оценено предимство и от други класации. Според индекса на Cushman & Wakefield Румъния продължава да се утвърждава като привлекателна локация за BPO сектора, а основните фактори за това са достъпните цени за наем на офис площи и високата скорост на интернет връзката (7-мо място в световен мащаб). Въпреки това силната годишна инфлация започва да затяга маржовете. Отразяването на този фактор в класацията е довело до спад с три позиции за Румъния - от първа в индекса за 2014 г. до четвърта в тазгодишото подреждане.

Кои са първите

Челното място в проучването заема Виетнам, като държавата има един от най-високите темпове на растеж в аутсорсинга. Според консултантите страната се е утвърдила като алтернативна дестинация за евтини офшоринг услуги. Индексът дава по-голяма тежест на разходите като фактор за избор на локация и по-малка на рисковете, като това е една от причините страната да е лидер. На втора позиция е Филипините, която абсорбира търсенето от индийските call центрове. Страната традиционно е от първите в класацията, като се е изкачила с една позиция в сравнение с миналата година.

Пренареждане на факторите

Голяма част от BPO бизнеса обръща все повече внимание на фактора енергийна сигурност, особено след началото на кризата в Украйна. По тази причина докладът разглежда в специална секция влиянието на енергийните условия в страните за развитието на аутсорсинга. В проучването Русия е определена като ненадежден партньор за доставки, което означава, че държавите, по-силно зависими от руски енергийни източници, вече са и по-рискова локация за аутсорсинг индустрията. Най-зависими от доставка на руски газ са страните около Балтийско море и източноевропейските държави, включително и България. Проблемите с енергийната сигурност не са ограничени само в Европа. Условията в Индия също са нестабилни, свързани предимно с доставките и инфраструктурата, стабилността на мрежата и многото незаконни връзвания към нея. Докладът не подценява и ефекта от природните бедствия върху енергийната мрежа.

(Капитал)