Полезно

На 1-ва страница в Google? Стига вече измами за SEO-то!

Едва ли има вече човек от бизнеса, който да не е получавал обаждане или e-mail-и с предложения да бъде позициониран на първо място в Google, нали?!!!

Стига вече измами! Реалността за SEO e следната!

Манията да се позиционират на челната позиция до такава степен е обсебила собствениците на уеб сайтове, че са готови да инвестират суми, многократно надвишаващи инвестираната от тях сума в разработката на уеб сайта, само и само да се доберат до заветното място.

Какво, обаче, се предлага на пазара и до какво водят прибързаните инвестиции в услужливи фирми и ентусиасти, които ви гарантират 1-вата позиция?

Нека да започнем с това - който ви гарантира, че може да ви позиционира по дадена дума на 1-ва позиция за конкретен срок, е меко казано измамник. Не, не преувеличавам. Истинските SEO специалисти много добре знаят, че освен това, което те правят по даден уеб сайт, успоредно с тях работят още стотици хора, алгоритмите на Google се променят ежедневно и няма как да знаем към конкретна дата кой уеб сайт ще бъде позициониран на челната позиция. Бихме могли да направим всичко възможно, за да постигнем максимално добри резултати - но да гарантираме 1-во място, просто е невъзможно, особено за атрактивни и често използвани думи.

Какво предлагат каталозите, справочниците или както и да Ви се изразят?

Уеб сайтове с бизнес модел от 90-те години все още печелят заради наивността на своите клиенти. Всеки ден се пръкват нови и нови сайтове с имена от типа super-info-catalog-bg.net. Още през първите си месеци тези уеб сайтове започват активното търсене на клиенти, като предлагат регистрация в каталога САМО за 200-300 лв. на година. Е, има и по-скромни оферти, от по-скромни сайтове :)

Разбира се, за 12 месеца сумата е наистина скромна и това кара много хора да направят този ненужен разход. Обещанието в 99% от случаите е "След като се регистрирате при нас, ще излизате на първо място в Google". Това, което този тип сайтове се опитват да направят, е да оптимизират вашата презентационна страница с техния каталог и когато някой напише "името на вашата фирма ООД" в Google вместо вашия сайт, да излезе техният, след което потребителят да кликне и да влезе в сайта ви.

Не търсете логика - такава просто няма.

Забавната част тепърва предстои. Повечето от тези каталози поставят линк към вашия уеб сайт, който е nofollow. Тъй като вие не разбирате от програмиране, не знаете какво е това и съответно не можете сами да го проверите. Накратко това означава, че линкът е маркиран, така че той не оказва никакъв положителен ефект за вашия рейтинг в Google. На практика тези линкове не съществуват за Google.

Е, има и няколко по-стабилни каталога, на които можете да се доверите, но се консутирайте кои са с професионалисти!

Други хитри методи

Други псевдо-оптимизатори пък ви обясняват колко е важен линкбилдингът. Не се притеснявайте, че не разбирате 70% от думите, използвани от хората предлагащи услугата. Това са просто думи, казани на английски, с цел да звучат по-сложно и по-скъпо.

За да повишат броя на линковете сочещи към вас, въпросните оптимизатори изграждат огромен брой сайтове, в които вкарват линкове към своите клиенти. Други ползват специални софтуери, които публикуват линкове в стотици хиляди български и чужди уеб сайтове и социални мрежи. Понякога може да се окаже, че вашият сайт, който продава меден вазелин от Пещера има 10 000 линка от Китай, Индонезия и Перу.

Но тук идва и най-забавната част.

Когато ви бъде предоставен списък с хиляди сайтове, в които вашият сайт е добавен, вие можете да влезете във всеки един от тях и да проверите дали там има линк към вас - всичко е точно, нали? А колко от вас биха се сетили да проверят дали тези сайтове фигурират в резултатите от търсене на Google? Точно тук е уловката - повечето от тези сайтове са свалени от индекса на Google, те нямат реален трафик и са на 100% фиктивни - направени с цел добавяне на линкове, които не ви носят нищо - нито трафик, нито рейтинг.

Истината е, че оптимизацията е нещо задължително за вашия сайт. На семинари, лекции, уеб сайтове, се говори много по темата. Но както автомонтьорите ви лъжат с надеждата, че не можете да различите карбуратор от водна помпа, така и оптимизатори-измамници са плъзнали из родния (и не само) интернет и предоставят фиктивни услуги на много хора, които искат да бъдат в крак с времето. Ако от автомонтьора-измамник, който не си свърши работата зависи вашия живот на пътя, то от оптимизатора-измамник зависи бъдещето на вашия бизнес!

Материалите са взети от mixmedia.bg