Полезно

Как да се измъкнем от блатото на дълговете

 Паричните ни тревоги са резултат или от прекомерни разходи, или от недостатъчни доходи

 Всички знаем как да разрешим паричните си проблеми – на теория е просто: изкарвай повече, харчи по-малко. Това, което не знаем обаче е, че причината бюджетът ни да е на червено е не толкова финансова, колкото психологическа. Да търсиш начини да рефинансираш дълга си или да се втурнеш да продаваш активи, преди да си хвърлил сериозен и честен поглед към личните си навици, е като да надуваш спукана гума, предупреждават анализатори на специализирания портал credit.com.

Паричните ни тревоги са резултат или от прекомерни разходи, или от недостатъчни доходи. А за да стигнем до корена на проблема, първо трябва да преподредим приоритетите си. И именно нежеланието да направят това връща повечето хора обратно във финансовата бездна, дори и да са успели временно да скърпят положението.

Да излезеш на зелено е само част от решението: по-важно е да не допускаш отново да изпаднеш в затруднение. Именно затова повечето стратегии за реорганизация на дълговете рядко се явяват нещо повече от временен успех. За да се измъкнем завинаги от блатото, трябва да престанем да надуваме спуканата гума.

Какво да направим?

Стъпка едно: намерете откъде издиша гумата

Защо гумата издиша? Кои ваши навици са причина парите вечно да не достигат? Всеки ден взимаме стотици финансови решения, без дори да се замисляме за това. Буквално – вашият бюджет е резултат от склонносттите, вкусовете и пороците ви. Обичайният пример за това е тютюнопушенето. Дори и да не сте пристрастен към цигарите обаче, дали няма други вредни и скъпи навици, от които можете да се откажете?

Стъпка две: запушете дупката

Ако не вземете мерки да запушите дупката в спуканата гума, тя пак ще започне да пропуска и всяко решение на проблема ще се окаже временно. Именно това е най-трудната стъпка, за да се измъкнете от кризата. Изгответе реалистичен бюджет и проследете ежедневните си разходи. Орежете „емоционалните покупки”. Когато пазарувате, не излизайте от къщи без предварителен списък и оставете кредитните карти у дома. Не взимайте нищо, което не сте планирали. Ако нещо наистина хване окото ви, изчакайте ден или два, преди да се хвърлите на сделката – като помислите, стоката вече може и да не ви изглежда толкова необходима, или изгодна.

Най-често дори не осъзнаваме как се натрупват чисто емоционалните ни разходи – когато например сме подтиснати и решаваме да се разведрим чрез „шопинг”, или купуваме вещ, само за да впечатлим околните.

Стъпка три: сега вече може да надуете гумата

Чак след като преразгледате личните си навици, вече можете да се обърнете към финансовата, а не психологическа гледна точка към проблема.

Помислете за рефинансиране на дълга, или продажба на активи, като имот или автомобил.

Ключът към разрешаването на хроничните ни парични проблеми е да изготвим ясен план и да го следваме дисциплинирано. Запомнете: вашата цел не е просто да изплатите дълговете си и да излезете от дупката. Целта ви е да подобрите финансовата си ситуация и живота си – завинаги.

Анна Улф