Полезно

Как да направите сайта апетитен за търсачките

Как да направим сайта достъпен за ботовете и по-интересен за търсачките, за да го издигнем на челните позиции

 

В маркетинга, от голямо значение е създаването на подходящо съдържание, което да помага за постигане на добре дефинирана аудитория или намирането на потенциални клиенти. Онлайн маркутинга естествено не се различава от това. Съдържанието трябва да включва колкото се може по-подробно, но уникално описание на дейността, продукти и услуги, препоръчително е да има публикации с новостите или статии на Вашата тематика, приложени технически документи, снимки, видео и друго актуално съдържание.

Създаването на това цялостно съдържание е в основата на входящия маркетинг и главна причина за това, вашият сайт да е сред първите, за да бъде полезно за вашата аудитория, т.е. трябва първо да бъде намерено от търсачките и съответно касирано по-напред от конкурентните сайтове.

Ето и няколко съвета как можете да го постигнете.

Според редица проучвания и препотвърждавания на резултатите, около 93% от потребителите в Интернет гледат само първата страница с резултати на търсачките. Т.е., за да имате успех, трябва да сте в челото на резултатите на търсачките. ComputerWorld разкрива 5-те тайни на фирмата или СЕО специалиста, оптимизиращ сайтове за търсачки SEO.

1. Определете целите, приоритетите и как ще следите реализацията
Преди да стартирате кампанията си, трябва да сте наясно какво ще смятате за цел, за успех и как ще следите поведението на потребителите. Един от възможните варианти е Google Analytics, една от най-добрите  безплатни статистически уеб услуги за съставянето на детайлна статистика за посетителите в сайта. Google Анализ Ви дава възможност да получите реална представа как и откъде се посещава сайта, на какво е бил намерен и посетен, да измервате възвръщаемостта на инвестициите си от рекламиране, както и да проследявате сайтовете и приложенията си с Flash, видеоклипове и социални мрежи, т.е., Как Вашия сайт се реализира като цяло.

2. Внимателно подберете ключовите думи
Тук трябва да се съобразите НЕ с вашите разбирания за това как наричате продуктите си, а как потребителите ги наричат и търсят. Например много компании пишат "портативен медиа плейър", но за потребителите те са просто "MP3 плейъри", за всички фирми от друг бранш пишат "ковано желязо", но потребителите търсят огради, парапети, портални врати и т.н. Изводът е, че трябва да послушате Вашия SEO специалист и да му се доверявате, ако Ви посъветва друго, защото той знае от къде да провери. Е, има си изключения, но това е друга тема, за която сме писали ТУК.

3. Не прекалявайте с броя ключови думи
Редица сайтове разчитат на факта, че като разположат уречените ключови думи на възможно най-много места, търсачките ще ги изведат в челото. Модерните алгоритми обаче засичат неправомерното, преувеличеното или просто нелогичното разположение на ключовите думи и дори могат да ви свалят надолу в резултатите.

4. Направете страниците атрактивни и ги популяризирайте добре
Първо "заредете" сайта си с актуално инфо и го "украсете" с визуално добре изглеждащи елементи (снимки, видеоклипове и т.н.). Това е изходната точка за сайта, а в последствие целта на потребителя, а и Вашата. Един линк в доказан Бизнес каталог е добра инвестиция, както и много други варианти за интернет реклама, оригинална идея постната в социалните мрежи, линк в блог на популярен автор, статия с линк в новинарски сайт, а и други подобни, могат да направят чудеса за вашия сайт и да привлекат вниманието на много потребители. Ако някой сайт се съгласи за постоянен линк към вашата страница - върнете жеста, но не прекалявайте. Тематиката също е много важна. Няма никакъв смисъл да размените линкове със сайт, който няма нищо общо с вашата дейност.

5. Убедете се, че сайтът ви е разбираем за ботовете
Макар и те да стават все по-интелигентни, ботовете на търсачките още не могат да различават редица елементи от страниците, предимно тези с динамично съдържание като флаш апликации, филми и т.н. Затова се подсигурете, че останалата част от страницата е в перфектно състояние. Посетете Google Webmaster Guideline за повече съвети в тази насока.