Полезно

Социалното търсене промени SEO пазара

Социалното търсене промени SEO индустрията

Още от 2010 година Facebook и Bing обявиха споразумението си, което дава достъп на търсачката на Microsoft до ресурсите на социалната мрежа. В допълнение, Google започна пък да включва Twitter ъпдейти в своите резултати. Това е съвсем естествена иновация, която се вписва в бизнес моделите на двете компании. Как обаче това ще се отрази на другите аспекти при търсенето?

Някои експерти, които се занимават с оптимизация на търсачките в интернет, си задават въпроса дали промените ще се отразят на техните стратегии и отговорът е да. Социалното търсене със сигурност ще промени начина, по който специалистите организират кампаниите на клиентите си. А също и на SEO индустрията като цяло. Професионалистите със сигурност ще трябва да се адаптират към новата среда.

Както знаете SEO буквално означава - оптимизация за търсещите машини. Припомняме ви, че целта на този тип специалисти и фирми е да извлекат максимална полза за своите клиенти от търсачките в мрежата. За целта те разработват специална система от ключови думи, които помагат да даден сайт или марка да излиза сред първите резултати при търсене.

Макар и големи, промените няма да са съществени за експертите. Новите споразумения ще променят начина, по който се прави бизнес, но фундаментите ще останат същите. Иновациите ще променят ежедневните процеси, но не и ядрото на индустрията. Целта ще си остане същата – клиентът да излиза пръв сред сърч резултатите.

Социалните медии не са нищо ново в онлайн маркетинга. След Facebook и Twitter се очаква социалното търсене да включи и сайтове като Foursquare, Gowalla и Brightkite, при това съвсем скоро. Ето защо на SEO професионалистите ще има се наложи да еволюират заедно с търсенето, а не просто да пренасочат ресурсите си. По-просто казано – на SEO фирмите ще им се наложи да се превърнат в Дигитални медийни агенции. За разлика от преди, модерната агенция ще трябва да се грижи и за репутацията на клиентите в онлайн пространството, да обслужва социалното им присъствие, както и много други дейности, свързани с марката.

Източник - www.digital.bg