Полезно

Съвети за изработка на сайт

Как да бъде изработен сайта, кой да наема, какво да правя

 

Искаме да си направим сайт! Какво трябва да предвидим още при проектирането и създаването му, какво не бива да съдържа, за да не го накаже "Пингвина", как да пишем в него, как да го популяризираме, рекламираме и т.н., за да бъде успешен в търсачките!

За повечето хора, изработката на сайт е един много бърз и простичък процес. Харесваме сме си някой сайт в интернет и казваме на някой, който познаваме - "Хайде да ми направиш подобен сайт на моята фирма" или нещо подобно. Този някой, обикновено е племенника, или комшията, или ... хора, които няма да ни поискат много пари, а може и без пари. Но ... Обикновено това е грешка. Ако се питате защо, съвета ни е да ни повярвате, а не да опитате и да си "счупите главата", а може би тогава ще разберете по-лесно :)

1 съвет: Намерете фирма, която има опит зад гърба си, вижте няколко сайта от нейното портфолио, проверете на какво би трябвало да са оптимизирани за търсачките и тествайте ключовите думи директно в Google, проверете съответно на коя страница и позиция се намира сайта. 

Критерий при избора би трябвало да бъде това - сайтовете да са позиционирани на челни позиции и то не на 1 думичка, а НЕ, фирмата / агенцията, която Ви даде най-сложо описаната оферта, обикновено неразбираема за Вас или най-високата цена, защото това не са неуместни критерии. Целта е винаги да сте на топ позициите и това ще Ви дава предимство пред конкурентите.

2 съвет: Какво може да съдържа сайта. Независимо от тематиката на сайта, фирмен или информационен, освен основните за Вас менюта като например - За нас, Контакти, Продукти, Услуги, направете тип "блог", "новини", "полезно", "любопитно", но публикувайте там редовно. Трябва Ви богато съдържание и това е един от най-добрите начини да се сдобиете с такова. Не икономисвайте да пишете повече по сериозните теми, опишете подробно какво включва дейността, кои са вашите контрагенти. Пишете всеки ден по една статия. Не ви трябва повече. Трябва да сте напълно наясно, че изкушението е голямо, когато имаш ресурс да публикуваш повече и си мислиш, че като изсипеш 30 статии за 1 ден ще скочиш с 50 позиции нагоре, но това е адски грешно. По малко, но редовно!

3 съвет: Не пишете глупости, само и само, за да натрупате някакво съдържание. "Копирайтърите" няма да ви свършат работа, защото те просто разтягат локуми, пишат глупости по дадена тема, докато не се съберат 300 думи за които им е платено. Трябват ви специализирани статии. Такива, които съдържат специфична информация за нишата ви. Опитайте се на лист хартия да си отбележите на какви теми може да се раздели вашата дейност и пишете за тях. Ако не можете да се справите, ползвайте специализирана литература от книжарници или библиотеки или дори учебници. Ако решите да плагиатствате, проверете дали съдържанието е уникално! Ако не е - преразкажете статията.

4 съвет: Социална активност. Направете акаунти в социалните мрежи, в новинарски сайтове, сайтове за статии, блогове, общо казано - сайтове, където можете да публикувате и коментирате и вие. Името Ви нека съответства на името на фирмата или марката, но да има и нещо от дейността и започнете да следвате различни хора, но повече такива, които са свързани с вашата ниша и пишете смислени неща. Ще видите, че след време, част от тези хора ще започнат да харесват и следват и вас. Когато напишете нов пост - задължително споделяне в Twitter, Google+, Facebook и други и от личния Ви акаунт.

5 съвет: Добавяне на линкове към сайта ви. Тук трябва да се внимава доста. Най-важното е всеки един линк да прилича на натурален и да е на подходящо място. Направете регистрации в бизнес насочените директории и каталози! Според някой наши колеги, всяка една регистрация на сайт в директория е опит за манипулация за Гугъл и е равно на наказание, но според нас - ако са качествено направени нещата, е полезно!

6 съвет: Когато сте решили да създавате сателитни сайтове. Нека сателитите бъдат почти като основния сайт. Богати на съдържание, пълни с уникално и качествено съдържание, линкнати добре. Сателит с по 1 статия е много грешно. Но вие си знаете най-добре.

Google от край време изхожда от добре познатата ни фраза:
Позициите на един сайт се определят от това какво ние казваме за себе си и от това какво говорят другите за нас и как го възприемат.
Под “какво говорят другите за нас”, Google имат предвид какви натурални линкове се добавят към нас. А не това, какви големи SEO специалисти са го правили и с колко сателити разполага.
Точно за това Google започнаха да режат сайтове, които си личат, че са SEO сайтове.
SEO се превръща в театър и само добрите актьори могат да се нарекат SEO спецове. Останалите се причисляват към графата SEO спамъри, а те са множеството.

Да вземем например сайтовете на Apple, Microsoft, Facebook и т.н. Вижте колко стотици хиляди линкове имат. Всичките тези линкове са натурални, идват от хора, които споменават въпросните брандове в техните публикации, сайтове и т.н. Точно това поражда доверие в търсачката - линкове от публикации, а не просто линкове, линкове, които се добавят постепенно и регулярно, а не изсипани 2000 линка на веднъж и после нищо.

Тук вината е обикновено в хората, които сте наели за изработка на сайта и обслужването му, популяризацията и т.н. Повечето SEO специалисти, за 2-3 месеца, а обикновено и по-малко, изсипват един "самосвал" линкове към сайта, който оптимизират и после го зарязват. Но това е свързано естествено с договорената ЦЕНА. Разбира се, че все пак родните (а и не само) SEO специалисти работят с клиенти, гонят се срокове, спазват се договори и неустойки, гарантират се позиции и т.н., което пък е предпоставка, при неправилно предварително проучване и договаряне, да се получи обратен ефект! Изборът е само Ваш!

Изводи на SEO специалист Андрей Димитров:
"Google не харесват SEO специалистите! За да се ранкне вашият сайт, необходимо е да се правите пред Google, че не сте SEO, но да си имате SEO уменията в главите си и да ги използвате по възможно най-тънкият начин. За Google SEO = спам. Голяма част от сео специалистите минават на тъмната страна на силата, т.е. използват уменията си за спам и лични облаги. А основно, Google се опитват да показват възможно най-полезните за потребителя резултати. Точно за това е необходимо да бъдем актьори – ако трябва да се изразя по-философски."

Част от материала е цитиран от http://seoptimizacia.com