Полезно

Как да избираме паролите си

Преимуществото да си неграмотен и защо размерът няма значение

 

Ново изследване съветва как да избираме паролите си

Всеки, запознат с основите на киберсигурността, знае, че ако иска да се предпази от хакерска атака, трябва да избира по-дълга парола. Според ново проучване обаче, проведено от Carnegie Mellon University, подобна мярка далеч не е гаранция за сигурност.
Учените предупреждават, че изрази от рода на „голямаХубавапарола” например са твърде лесни за разгадаване, независимо от големия брой символи. Не е тайна, че мястото ви на раждане, ЕГН-то или името да домашния ви любимец също не са добри идеи, дори и да сте кръстили кучето си Чарлз Дарвин Айнщайн Трети.
След като размерът изглежда няма значение за сигурността, как да се предпазим?
Експертите излизат с изненадващо заключение – трикът е да сме неграмотни. Повечето хакери търсят правилно изписани думи и разлика само от една буква може сериозно да ги затрудни – стига самите вие да не забравите къде точно сте сгрешили, разбира се.
Според аналитичния модел, разработен от учените, шансовете атаката срещу вас да се провали, ако сте объркали правописа, нараства с до 50%.
Ако все пак е под стандартите ви да изпишете парола от рода на „убичам_чалгъ”, можете да си поигрете с шпациите между думите, например „ ставам в8”, вместо „ставам в 8”. Освен това, смесването на различни типове символи, като букви и цифри, също помага за сигурността.

(автор Ана Улф)