Полезно

Google+ обслужва клиентите си по-добре от Facebook

Google+ обслужва клиентите си по-добре от Facebook

Потребителите на социални мрежи поставят Google+ на първо място в категорията "Обслужване на клиенти", като с това интернет гигантът изпреварва Facebook. Това показва анализ на частната компания ASCI, занимаваща се с изчисление на потребителска удовлетвореност, предаде агенция Bloomberg. Сайтът на Марк Зукърбърг получава рекордно ниска подкрепа в годишния доклад.

Социалната мрежа на Google получава равен брой точки (78) с интернет енциклопедията Wikipedia в категория "Социална медия". Facebook от своя страна е критикуван заради новия си интерфейс и получава 61 точки - с 5 по-малко в сравнение с доклада от 2011 г.

"Facebook има своите проблеми със своите клиенти, но тя един вид притежава концепцията за социална мрежа", коментира Лари Фрийд, главен изпълнителен директор на агенцията за проучвания ForeSee Results Inc., която е съдействала за изготвянето на доклада за интернет индустрията.

"Ако искаш да видиш снимки на внуците си или да ги споделиш с родителите си, Google+ все още не е мястото, където ще направиш това. Но ако тази мрежа продължи да се разраства, тогава те биха били сериозен конкурент", добави Фрийд.

Google+ дебютира юни миналата година и вече има 250 млн. потребители. За сравнение: над 900 млн. души ползват Facebook.

Тwitter Inc. е ново попълнение в класацията и със своята микроблогинг услуга, използвана от 140 млн. потребители, получи 64 точки.

Професионалната мрежа Linkedin заедно с платформата за споделяне на изображения онлайн Pinterest също попадат за първи път в класацията на ASCI за социални медии. Те получaват съответно 63 и 69 точки.

Според Фрийд спадът на индексите на Facebook се дължи на оплакванията заради прекалено много реклами и на притеснения за неприкосновеността на личната информация.

Американската компанията за отчитане на потребителската удовлетвореност ASCI е създаденa от Мичиганския университет. Тя класира компаниите по 100-бална система като използва данни от интервюта на около 70 000 клиенти годишно. Анкетата покрива 10 сектора на икономиката и 47 индустрии.

Източник - www.dnevnik.bg